Racheta de tenis este elementul esential pentru practicarea jocului de tenis. In continuare vor fi prezentate caracteristicile principale ale rachetei de tenis: greutatea, balansul, suprafata, lungimea, cadrul, racordajul, manerul (gripul) si materialul.



1. Greutatea

Greutatea unei rachetei de tenis este una dintre cele mai importante caracteristici deoarece influenteaza modului in care jucatorul "simte" racheta atunci cand este tinuta in mana si cand este utilizata pe terenul de tenis.

Din punct de vedere al greutatii, conceptele de baza sunt:

- o racheta mai grea: genereaza o lovitura mai puternica, este mai stabila si vibreaza mai putin.

- o racheta mai usoara: este mai manevrabila, balansul (swing-ul) necesar loviturlor poate fi realizat cu mai multa rapiditate, dar puterea loviturii si controlul sunt mai mici.

In functie de greutatea lor, rachetele se pot clasifica:

  • Super Light: 252.3 grame
  • Light: 255 - 269.3 grame
  • Medium: 272,1 - 294.84 grame
  • Heavy: 297.6 – 309 grame
  • Very Heavy mai mult de 311.85 grame

Jucatorii profesionisti folosesc rachete (racordate) ale caror greutati sunt cuprinse intre 300 si 360 de grame.



2. Balansul

Balansul are, de asemenea, un rol important pentru racheta de tenis. Balansul descrie modul in care greutatea este distribuita pe suprafata rachetei de tenis, mai mult spre cap sau mai mult spre coada.

Din punct de vedere al balansului, la ora actuala exista trei tipuri de rachete: cea usoara pe cap, cea grea pe cap sau cea balansata perfect (centrul de greutate = centrul rachetei).

Pentru a determina balansul unei rachete se poate folosi un creion sau un pix. Pentru a masura punctul de echilibru al rachetei se aseaza un creion pe masa peste care se pune racheta de tenis. Aceasta trebuie reglata pana cand este obtinuta o pozitie de echilibru. Distanta masurata de la creion la capatul manerului reprezinta etalonul. Daca aceasta distanta este mai mica de 300 mm, atunci racheta este considerata a fi usoara pe cap, favorizand jocul aproape de fileu. Daca distanta este mai mare de 320 mm, atunci racheta este grea pe cap, si este recomandata celor care joaca mai mult de pe fundul terenului.

Jucatorii profesionisti prefera rachetele usoare pe cap, dar mai grele per total. Acestea ofera mai mult control si permit o miscare (swing) ampla si rapida.

Rachetele grele pe cap, dar mai usoare per total, sunt usor manevrabile si permit o miscare (swing) mai scurta si mai lenta. Acest tip de rachete se recomanda jucatorilor incepatori. Balansul acestor rachete este in general de 5/8.



3. Suprafata de lovire

Puterea generata de o racheta de tenis este direct legata de suprafata de lovire - o suprafata mai mare va oferi mai multa putere decat una mai mica, in conditiile in care toate celelalte caracteristici sunt egale. O suprafata mai mare ofera, de asemenea, o zona de lovire mai mare si un punct de lovire optim (sweetspot) de dimensiuni mai mari.

In general, o racheta cu suprafata de lovire mai mica, este recomandata jucatorilor care doresc mai mult control, in timp ce o suprafata mai mare este recomandata jucatorilor incepatori care doresc mai multa putere si un punct de lovire optim (sweetspot) mai mare.

Rachetele de tenis au o suprafata cuprinsa intre 550 cm2 si 870 cm2 (ca extreme), dar cele mai folosite sunt intre 600 cm2 si 700 cm2. Aceste suprafete ofera o imbinare optima intre putere si control pentru majoritatea jucatorilor.

In functie de suprafata de lovire, rachetele se pot clasifica:

  • Midsize: 548 - 593 cm2 (80 - 93 in2)>
  • Midplus: 594 - 677 cm2 (94 - 105 in2)
  • Oversize: 678 - 740 cm2 (106 - 115 in2)
  • Super OS: mai mare de 741 cm2 (116 in2)


4. Lungimea rachetei de tenis

Lungimea este, de asemenea, o caracteristica a rachetei de tenis pe care un jucator trebuie sa o ia in considerare. Pentru a se incadra in limitele normale ale competitiilor sportive, o racheta de tenis poate varia intre 68.57 si 73.65 cm.

O racheta mai lunga este utila pentru returnarea mingilor mai joase, adauga un plus de putere la serviciu, dar are o manevrabilitate mai scazuta. Cele mai multe dintre rachetele de tenis mai lungi sunt mai usoare decat cele cu lungime standard, pentru a nu le aftecta manevrabilitatea. Cu cat creste lungimea unei rachete de tenis si dinamica balansului se mareste. Lungimea standard a unei rachete tenis pentru adulti este de 68.57 cm.

In functie de lungime, rachetele se pot clasifica:

  • Standard Length - 68.57 cm
  • Extended Length - 69.21 cm
  • Exra Length - peste 69.84 cm


5. Racordajul

Adesea trecut cu vederea de multi jucatori incepatori, racordajul influenteaza multe aspecte ale performantei unei rachete de tenis. Racordajul rachetei are doua caracteristici principale: tensiunea cu care este pus pe racheta si densitatea firelor pe suprafata de lovire.

Densitatea corzilor verticale si orizontale aplicate pe suprafata capului rachetei influenteaza stilul de joc si este denumita cu termenul general de "string pattern". Mai exact, densitatea pattern-ului unui racordaj aplicat pe o racheta de tenis, reprezinta numarul de corzi verticale ("mains") si orizontale ("crosses") care rezulta in urma racordarii.Racordaj racheta tenis

Putem distinge doua tipuri de pattern-uri, o suprafata lejer racordata, cu spatii mari intre corzile verticale si cele orizontale, de tipul 16/18 sau o suprafata strans racordata, de tipul 18/20.

Jucatorii profesionisti utilizeaza un pattern mai putin dens (16/18), datorita efectului puternic de spin generat. Dezavantajul este reprezentat de efectul de recul care este produs sub actiunea impactului mingii si de faptul ca durabilitatea racordajului este mai scazuta din cauza spatiilor mari intre corzile verticale si cele orizontale, care permit acestora sa se miste frecvent, fiind supuse unei forte de frecare mai mari.

Un pattern de aplicatie 18/20, contureaza o densitate crescuta, adica o racordare "stransa", fiind recomandat jucatorilor care prefera controlul si loviturile mai profunde, in detrimentul efectul de spin. Un alt avantaj al pattern-ului 18/20 este faptul ca loviturile puternice nu vor afecta foarte mult durabilitatea racordajului.



6. Manerul sau Gripul

Marimea manerului ("Gripul") este un aspect foarte important ce trebuie avut in vedere pentru alegerea unei rachete de tenis. O racheta necorespunzatoare din acest punct de vedere (maner prea gros sau prea subtire pentru mana jucatorului) poate avea consecinte negative asupra jocului (lovituri incorecte) si asupra sanatatii (dureri musculare).

Gripul este considerat a fi potrivit atunci cand jucatorul poate executa corect si confortabil toate loviturile.

Marimile standard ale manerului in sistemul european, cel american si lungimile masurate pentru fiecare dimensiune sunt:

Marime EU Marime US Lungime
L0 4 inch 10.2 mm
L1 4 1/8 inch 10.5 mm
L2 4 1/4 inch 10.8 mm
L3 4 3/8 inch 11.1 mm
L4 4 1/2 inch 11.4 mm
L5 4 5/8 inch 11.8 mm

Cea mai utilizata marime de grip este L3. Este recomandata aleagerea unui grip mai subtire, deoarece un grip prea gros nu se poate subtia foarte usor, insa cel subtire se poate ingrosa utilizand un overgrip.

Un overgrip se poate schimba mult mai usor, este mai ieftin si protejeaza gripul rachetei. Un overgrip mareste grosimea manerului cu o jumatate de numar (1/16 inch), iar greutatea adaugata rachetei este neglijabila (4-8 grame).

Marimea manerului este ideala daca introducand degetul aratator de la cealalta mana, acesta va atinge intr-o parte podul palmei si in cealalta parte va atinge varful degetelor mainii care tine racheta.

Marime maner - grip

Daca nu ai la dispozitie o racheta, potii utiliza o rigla sau o ruleta. Cu palma (mainii cu care executati lovitura) deschisa si degetele apropiate unul de celalalt, extinse la maxim, aseaza rigla paralel cu degetul inelar, cu diviziunea 0 la intersectia cu linia "capului" (vezi imaginea de mai jos). Citeste indicata riglei din varful degetului inelar si consulta tabelul cu dimensiunile manerului.

Marime maner - grip



7. Cadrul rachetei - rigiditatea

Rigiditatea cadrului in timpul contactului cu mingea afecteaza in mod direct puterea rachetei. Astfel, un cadru rigid, se indoaie mai putin si consuma mai putina energie provenita de la minge spre deosebire de un cadru mai flexibil, care duce la pierderea unei cantitati mai mari de energie.

Un mit comun in randul jucatorilor de tenis este faptul ca o racheta flexibila, care se indoaie mai mult in spate, intoarce mingea cu mai multa putere din cauza efectului de tip catapulta. Mingea intra in contact cu racordajul pentru 3-5 milisecunde, un timp cu mult mai mic decat are nevoie cadrul pentru a amplifica puterea cu care a fost primita mingea. Prin urmare, cadrul rachetei nu "intoarcere" din energia preluata de la minge, ci absoarbe energie, mai multa sau mai putina, in functie de rigiditate.

Pe langa putere, cadrul afecteaza controlul si confortul. Un cadru rigid ofera un control mai bun dar confortul este mai scazut, cauzand un soc mai mare la nivelul incheieturii mainii, cotului si umaruli, decat in cazul unui cadru rigid mediu.

Un lucru mai putin cunoscut legat de rigiditatea cadrului este efectul de spin, care poate fi generat. in general, un cadru rigid ofera un efect de spin mai scazut decat un cadru flexibil din cauza timpului petrecut de minge la nivelul racordajului.



8. Materialul

Rachete de tenis au parcurs un drum lung de la lemnul din care erau construite pana la materialele moderne care sunt utilizate in zilele noastre. Producatorii au cheltuit timp si bani cercetand materialele care ofera cele mai bune lovituri si cea mai confortabila miscare. De asemenea, a fost luate in considerare dimensiunea si greutatea rachetei.

Materiale compozite

Un compozit este o combinatie de materiale, in cazul rachete de tenis, rasini si fibre stratificate. Dupa ce rachetele de metal au devenit populare in anii 1970, producatorii au inceput sa experimenteze cu materiale compozite. Cel mai des utilizat material in compozit este grafitul, folosit singur sau in combinatie cu alte materiale, cum ar fi fibra de sticla, kevlarul, borul sau siliciul.

Aluminiul

Cele mai multe rachete din metal produse in anii 1970, au fost facute din aluminiu. Aluminiul este folosit din ce in ce mai rar la constructia rachetelor de tenis de cand materiale compozite au devenit disponibile. Aluminiul Bi-tubular este cel mai flexibil si mai putin costisitor tip de aluminiu folosit in rachete. Acesta este, de asemenea, utilizat pentru a oferi mai multa forta rachetei.

Racordajul natural

Intestinul de oaie a fost materialul folosit pentru racordajul rachetelor de tenis inca de la inceput. Acesta continua sa fie considerat o optiune buna pentru obtinerea performantei, desi acum provine din membrana seroasa a intestinelor bovinelor si este mai costisitor decat un racordaj sintetic.

Fibrele sintetice

Fibrele sintetice pot fi folosite in procesul de fabricare al racordajelor si al gripurilor pentru rachetele de tenis. Racordajele sintetice sunt fabricate din nailon, poliester, kevlar, multifilament sau orice combinatie a acestora. Aceleasi materiale sunt folosite si pentru gripuri, deoarece ofera o amortizare buna si o absorbtie crescuta a umiditatii.


In alegerea unei rachete de tenis trebuie tinut cont de trei factori: putere, control si confort. Toate acestea sunt in stransa legatura cu caracteristicile rachetei si cu nivelul de pregatire si varsta jucatorului.




Articole despre tenis:

Hosting Servere VPS in Romania

Clasament Tenis ATP TOP 10


1 Mate Pavic Bruno Soares 3,785
2 Rajeev Ram Joe Salisbury 3,750
3 Wesley Koolhof Nikola Mektic 3,625
4 Kevin Krawietz Andreas Mies 3,110
5 Jurgen Melzer Edouard Roger-Vasselin 2,980
6 Marcel Granollers Horacio Zeballos 2,840
7 Lukasz Kubot Marcelo Melo 2,340
8 John Peers Michael Venus 2,240
9 Jamie Murray Neal Skupski 2,140
10 Max Purcell Luke Saville 1,665
Clasament Tenis ATP Simplu Top 100
Clasament Tenis ATP Dublu Top 100
Clasament Tenis ATP Dublu Echipe Top 100

Urmatoarele Turnee de Tenis

Lista Completa a Turneelor de Tenis

Terenuri de tenis

Dax Tenis Dax Tenis
Bucuresti - Bucuresti Sector 6
0729060303
Tenis Club AMG Tenis Club AMG
Bucuresti - Bucuresti Sector 6
0727.746.293 0744.538.085
BDK Tenis BDK Tenis
Bucuresti - Bucuresti Sector 1
0722.558.628
Terenuri de Tenis