Terminologie generala tenis

Punct - Unitate de baza in numaratoarea dintr-o partida de tenis, care incepe cu punerea mingii in joc si continua pana la comiterea unei greseli de catre unul dintre jucatori.

Ghem (Game) - Joc, unitate de scor.

Brec (Break) - Inseamna castigarea unui ghem pe serviciul adversarului.

Egalitate - Situatie in evolutia scorului, in care se realizeaza rezultat egal (de exemplu: 15-15, 30-30 sau 40-40) dupa care jucatorul trebuie sa puncteze de doua oriconsecutiv pentru a castiga ghemul.

Avantaj (Advantage) - Jucatorul care face primul punct la scorul de 40-40 se spune ca are avantaj; "avantaj la serviciu" daca punctul respectiv este castigat de servant si "avantaj la primire" daca este castigat de cel care se afla la primire.

Tie-break - Sistemul de punctare care elimina prelungirile setului dupa scorul de 6-6. in ghemul de tie-break pentru primul punct se serveste din dreapta apoi serviciul se schimba si jucatorii servesc de cate 2 ori consecutiv, pana la obtinerea a 7 puncte (cu 2 puncte avans necesare); la rezultatul de 6 puncte, se schimba terenul.

Dubla greseala - Ratarea celor doua lovituri de serviciu.

Gresala de picior (Foot - Fault) - Denumire care se refera, in exclusivitate, la lovitura de serviciu; inseamna executarea serviciului cu un picior pe linia de fund a terenului, executie interzisa de regulamentul de joc.

Afara (Out) - Mingea cazuta in afara terenului de joc.

Racheta - Obiect confectionat din lemn, metal sau alte materiale rezistente, cu care se loveste mingea de tenis.

Racordaj - Material confectionat din mat sau nylon intins si impletit in cadrul rachetei; poate fi executat manual sau cu ajutorul unei masinide racordat.

Priza - Maniera specifica de a tine (apuca) manerul rachetei la executarea uneilovituri.

Alegerea terenului - Moment care are loc inaintea inceperii jocului; se face prin invartirea rachetei cu varful in jos pe sol, iar unul dintre jucatori (hotarat de regulamentul de joc) rosteste unul din insemnele de pe o fata a rachetei. in cazul in care partea de sus a rachetei are insemnul rostit de jucator, atunci el alege terenul sau serviciul.

Anticiparea - Calitatea deosebit de importanta a jucatorului de tenis de a intui intentia adversarului in executiile tehnice, ceea ce-i va permite sa se plaseze eficient pentru executarea proprie lovituri.

Atac - Declansarea unei actiuni ofensive, prin avansarea jucatorului sper fileu.Terminologie lovituri tenis

Lovitura - Termen ce denumeste procedeul specific de lovire a mingii cu racheta.

Loviturile pot fi:

  • De baza: lovitura de pe partea dreapta, lovitura de pe partea stanga si serviciul.
  • Speciale: voleul, lobul, demi-voleul si smeciul.

Lovitura de dreapta (forehand) - Procedeu tehnic care consta in trimiterea mingii peste fileu, dupa ce aceasta a atins terenul de joc, de pe partea mainii in care se tine racheta.

Lovitura de stanga (rever sau back-hand) - Procedeu tehnic care consta in trimiterea mingii peste fileu dupa ce aceasta a atins terenul de joc, de pe partea opusa mainii care tine racheta.

Serviciul - Procedeu tehnic de punere a mingii in joc, care consta in aruncarea ei in sus, in lovirea cu racheta si trimiterea ei peste fileu, urmarindu-se dirijarea catre careul de serviciu advers.

Voleul - lovirea mingii in zbor, inainte de a cadea in teren, de obicei din apropiarea fileului.

Lobul - minge inalta, trimisa peste adversarul venit la fileu; de obicei este o lovitura cu caracter ofensiv.

Smeciul (Smash) - executie similara cu lovitura de serviciu executata de deasupra capului.

Stop - lovitura amortizata prin care mingea capata o traiectorie scurta, executata de obicei la fileu din voleu.

As (Ace) - inseamna realizarea unui punct direct din servicu, fara ca jucatorul care se afla la primire sa mai atinga mingea. Asul poate fi realizat atat din primul, cat si din cel de-al doilea serviciu.

Trimiterea mingii in diagonala (cross) - Orientarea loviturii de pe partea dreapta a celui care loveste, pe partea dreapta a adversarului. La fel se petrec lucrurile de pe partea stanga. Lovitura trimisa in diagonala terenului.

Trimiterea mingii in lungul liniei (long-line) - Orientarea loviturilor in lungul liniilor laterale ale terenului de joc.

Pasarea adversarului (passing-shot, passant) - Se refera la trecerea mingii pe langa, printre adversarii aflati intr-o pozitie avansata (in drum spre fileu, sau langa fileu). Cand adversarul a fost depasit pe deasupra, in loc de "pasat" se foloseste in mod curent termenul de "lobat".

Lovitura plata - Presupune lovirea mingii cu planul rachetei, perpendicular pe directia dedeplasare in care aceasta a fost trimisa. Deci, mingii nu i se imprima nici un efect.

Lovitura liftata - Presupune imprimarea unui efect asupra mingii (miscare de rotatie in jurulaxului ei), dinapoi-inainte, pe directia ei de zbor.

Lovitura taiata (slice) - Presupune imprimarea unui efect asupra mingii in sensul de rotire spre inapoi, deci opus directiei de zbor (invers efectului liftat).

Retur - Lovitura de raspuns la primirea serviciului executat de catre un adversar.

Raliu (Rally) - seria de lovituri efectuate in cadrul disputarii punctului.

Spin (efect) - rotatie imprimata mingii prin modul de lovire.

Topspin (overspin) - Rotatie imprimata mingii in acelasi sens cu cel al miscarii ei, printr-o "periere" a mingii de jos in sus; mingea lovita astfel incepe sa cada rapid dupa ce a atins innaltimea maxima.

Underspin (backspin sau chop) - Presupune imprimarea unui efect asupra mingii, in sensul de sus – spate – jos.Terminologie teren de tenis

Careu pentru serviciu - Spatiu de teren (6.40 x 4.115 m) in care servantul este obligat sa trimita mingea la executarea serviciului. Fiecare jumatate de teren are doua careuride serviciu, in total patru careuri situate in vecinatatea plasei.

Back court - zona terenului aflata intre linia de fund si linia de serviciu.

Culoar - Spatiul lateral (de 1.37 m) care se adauga la fiecare parte a terenului de joc, valabil numai pentru proba de dublu.

Linie - Delimiteaza spatiul de joc (inclusiv careurile de serviciu). Are latimea de 2.5 – 10 cm. (linia de fund, linia laterala, linia mediana, linia de serviciu).

Fileu - Plasa care imparte transversal, in doua parti egale, terenul de joc. Are 0.914 m inaltime la centru si este sustinut de doi stalpi cu inaltimea de 1.07 m, asezati in afara terenului de fiecare parte, la o distanta de 0.91 m.
Articole despre tenis:

Hosting Servere VPS in Romania

Clasament Tenis ATP TOP 10


1 Mate Pavic Bruno Soares 3,785
2 Rajeev Ram Joe Salisbury 3,750
3 Wesley Koolhof Nikola Mektic 3,625
4 Kevin Krawietz Andreas Mies 3,110
5 Jurgen Melzer Edouard Roger-Vasselin 2,980
6 Marcel Granollers Horacio Zeballos 2,840
7 Lukasz Kubot Marcelo Melo 2,340
8 John Peers Michael Venus 2,240
9 Jamie Murray Neal Skupski 2,140
10 Max Purcell Luke Saville 1,665
Clasament Tenis ATP Simplu Top 100
Clasament Tenis ATP Dublu Top 100
Clasament Tenis ATP Dublu Echipe Top 100

Urmatoarele Turnee de Tenis

Lista Completa a Turneelor de Tenis

Terenuri de tenis

Dax Tenis Dax Tenis
Bucuresti - Bucuresti Sector 6
0729060303
Dreamers Racquet Club Dreamers Racquet Club
Bucuresti - Bucuresti Sector 1
0735060607
AS Club Tenis AS Club Tenis
Bucuresti - Bucuresti Sector 6
0743.128.251
Terenuri de Tenis